Składniki (4 osoby): 620 g pstrąga tęczowego łososiowego (filet ze skórą),
500 g makaronu orzo,
200 g szpinaku baby,
2 łodygi selera naciowego,
2 małe czerwone cebule,
1 główka czosnku,
1 pęczek koperku,
1 pęczek natki pietruszki,
sok z 2 cytryn,
1 limonka,
150 g sera lazur (intensywność 3),
250 ml śmietany 18%,
4 łyżki oleju rzepakowego,
sól morska, świeży kolorowy pieprz
Oczyszczoną rybę kroimy na 4 części. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Marynujemy przez 30 minut. Po tym czasie układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 20 minut. W międzyczasie, w osolonej wodzie gotujemy makaron, według instrukcji na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, plasterki selera naciowego, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli a szpinak zwiędnie, dodajemy odcedzony i gorący makaron, śmietanę, pokruszony ser i sok z cytryn. Wszystko dokładnie razem mieszamy przez kolejne 2 minuty i pod koniec dodajemy posiekane zioła. Doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Rybę wykładamy na makaron i podajemy z ćwiartkami limonki.

Najnowsze komentarze