Składniki (6 osób): 560g makaronu anelli,
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
300 g wędzonego boczku,
2 puszki pomidorów krojonych (800 g),
190 g koncentratu pomidorowego,
3 marchewki (365 g),
4 łodygi selera naciowego,
2 białe cebule,
6 ząbków czosnku,
3 łyżki oleju rzepakowego,
2 szklanki bulionu,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
200 g startego parmezanu,
1 pęczek bazylii,
1 łyżka słodkiej papryki,
1 łyżeczka płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
W dużym garnku na oleju podsmażamy pokrojony w drobne paski boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dokładamy pokrojone w kostkę cebule, starte na grubych oczkach tarki marchewki oraz drobno pokrojonego selera naciowego. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy mięso mielone. Gotujemy, co chwilę mieszając, do momentu aż zmieni kolor na ciemny. W następnej kolejności dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gdy składniki się połączą wlewamy bulion, wino, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy przez około 1 godzinę na wolnym ogniu aż płyn wyparuje (co chwilę mieszając). Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu, w osolonej wodzie. Odcedzony wykładamy na talerze, polewamy gorącym sosem, obsypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

Najnowsze komentarze