Składniki (6-8 osób): 1 dynia hokkaido (4 kg), 6 dużych jabłek, 7 dużych ząbków czosnku, 5 cm startego imbiru, 750 ml pikantnego bulionu drobiowego, 5 łyżek oliwy extra vergine, 1 pęczek mięty marokańskiej, 1 łyżeczka płatków chili, sól morska, świeży pieprz Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy pestki i włókna. Kroimy na mniejsze części (nie […]
Miesiąc: listopad 2021
CYTRYNOWE RISOTTO Z OWOCAMI MORZA I SZPINAKIEM
Składniki (6 osób): 400 g ryżu do risotto, 400 g mieszanki owoców morza (kałamarnice Humboldta, omułki śródziemnomorskie, krewetki indo-pacyficzne przybrzeżne, plaskołaz), 450 g mrożonego szpinaku w liściach, 2 szalotki, 2 białe cebule, 1 czerwona cebula, 1 główka czosnku, 200 g grana padano, 200 ml białego wytrawnego wina, 750 ml pikantnego bulionu warzywnego, sok z 2 […]
PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE Z SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki (15 sztuk): 730 g ziemniaków, 430 g marchwi, 200 g białej cebuli, 1 pęczek natki pietruszki, 2 jajka, 70 g sera pleśniowego, olej do smażenia, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka płatków chili, 1 łyżeczka suszonego imbiru, sól morska, świeży pieprz Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy. Następnie ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy […]
PIECZONA MAKRELA W SOSIE PIETRUSZKOWO-CYTRUSOWYM
Składniki (2 osoby): 2 świeże makrele (każda po 300 g), marchew, rzodkiewki, sałata rzymska, mix sałat (radicchio, roszponka, endivia), pomidorki koktajlowe, ząbki czosnku, skórka otarta z 1 cytryny, oliwa extra vergine do skropienia, musztarda Dijon, zagęszczony ocet balsamiczny, listki rzodkiewki, natka pietruszki do dekoracji, świeży pieprz Marynata: 2 pęczki natki pietruszki, 1 szalotka, 5 ząbków […]
RISOTTO Z PIECZARKAMI I SEREM GORGONZOLA
Składniki (6 osób): 400 g ryżu do risotto, 500 g pieczarek, 2 szalotki, 2 białe cebule, 1 czerwona cebula, 1 główka czosnku, 2 pęczki koperku, 150 g sera gorgonzola, 200 g grana padano, około 750 ml pikantnego bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 7 łyżek oleju, 100 g masła, sól morska, świeży pieprz Szalotki […]