Składniki (6-8 osób): 1 dynia hokkaido (4 kg),
6 dużych jabłek,
7 dużych ząbków czosnku,
5 cm startego imbiru,
750 ml pikantnego bulionu drobiowego,
5 łyżek oliwy extra vergine,
1 pęczek mięty marokańskiej,
1 łyżeczka płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy pestki i włókna. Kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. W międzyczasie kroimy jabłka w plasterki, również kładziemy na papierze do pieczenia i dokładamy do piekarnika na 20 minut. Obrany czosnek, jabłka pozbawione ogonków i pestek oraz dynię studzimy. Za pomocą blendera miksujemy z bulionem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Podgrzany wykładamy na talerze. Dekorujemy plastrami pieczonego jabłka, listkami mięty, płatkami chili i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze