Autor: Katarzyna Kozak

Święta, Weki

GRZYBY MARYNOWANE

Składniki (6 słoików po 900 ml): 2 kg borowików,1 biała cebulaZalewa: 6 szklanek wody,2 szklanki octu 10%,3 łyżki cukru,3 łyżki soli10 ziaren ziela angielskiego,12 ziaren pieprzu,6 liści laurowychGrzyby dokładnie oczyszczamy. Obgotowujemy we wrzątku przez 20 minut. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Układamy w wyparzonych i osuszonych słoikach wraz z grzybami. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy […]

Śniadania, Wegetariańskie

JAJECZNICA Z BOROWIKIEM

Składniki (2 osoby): 6 jajek,1 duży borowik,2 pomidory,1 szalotka,1 gałązka szczypiorku,25 g masła,1 rogal, 1 mini ciabatta, 1 bułka z ziarnami,sól morska, świeży pieprzBorowika kroimy w plasterki i wraz z szalotką pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle. Gdy szalotka się zeszkli a borowik puści wodę, solimy. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy z solą i […]

Dodatki, Święta

SUSZONE BOROWIKI

Składniki: dowolna ilość borowików,liście lauroweGrzyby starannie oczyszczamy z zabrudzeń (nie myjemy). Kroimy w paski. Grzyby rozkładamy równomiernie na tacach suszarki do żywności. Suszymy około 6 godzin w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Wkładamy do szczelnie zamkniętego słoika wraz z liśćmi laurowymi. Przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.

Tarty, Wegetariańskie

TARTA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z BOROWIKAMI I POREM

Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 8 średniej wielkości borowików,135 g białej części pora,100 g masła,listki świeżego tymianku,sól morska, świeży pieprzKruche ciasto: 250 g mąki pszennej,1 jajko,150 g masła,2 łyżki zimnej wody,2 szczypty soliMasa jajeczna: 3 jajka z podwójnym żółtkiem,100 ml śmietanki 30%,100 g startego sera cheddar,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,3/4 łyżeczki suszonego tymianku,1/2 łyżeczki płatków […]

Dania mięsne, Zupy

ZUPA GRZYBOWA Z PIERSIĄ KURCZAKA, BOROWIKAMI I KOŹLARZAMI CZERWONYMI

Składniki (6 osób): 350 g borowików,500 g koźlarzy czerwonych,2 piersi z kurczaka (każda po 200 g),1 kg ziemniaków,2 białe cebule,1 pęczek koperku,2 l bulionu z kurczaka,2 łyżki oleju rzepakowego,100 g masła,200 g śmietany 12%sól morska, świeży pieprzCebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gdy się zeszkli dodajemy […]

Tarty, Wegetariańskie

TARTA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z DYNIĄ HOKKAIDO, BURAKAMI I POREM

Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 500 g dyni hokkaido,1 średni burak,1 mały por,5 ząbków czosnku,1 łyżka masła,3 łyżki oliwy,listki świeżego tymianku,½ łyżeczki płatków chilisól morska, świeży pieprzKruche ciasto: 250 g mąki pszennej,1 jajko,150 g masła,2 łyżki zimnej wody,2 szczypty soliMasa jajeczna: 3 jajka z podwójnym żółtkiem,200 ml śmietanki 30%,100 g pokruszonego sera gorgonzola65 g […]

Dania mięsne, Święta

DŁUGO PIECZONY UDZIEC KOŹLĘCY, BATATY I BURACZKI ZASMAŻANE

Wyszliśmy zainspirowani ze sklepu afrykańskiego z udźcem kozy pod pachą Nie spodziewaliśmy się takiego obłędnego efektu! Mięso było po prostu wyborne, niezwykle delikatne, po dotknięciu widelcem odchodziło od kości i rozpływało się w ustach. Zachwalamy i polecamy tą pieczeń nie tylko na niedzielny obiad ale również na święta i inne wyjątkowe okazje Składniki (2-3 osoby): […]

Dania mięsne, Ryby i owoce morza

PAELLA Z KREWETKAMI, KIEŁBASĄ CHORIZO I OSTRYMI PAPRYCZKAMI

Składniki (4 osoby): 250 g ryżu do paelli,500 g gotowanych krewetek + 7 sztuk do ozdoby,170 g kiełbasy chorizo,1 papryczka carolina reaper,1 papryczka chocolate reaper,2 papryczki habanero,1 papryczka jalapeno,1 czerwona papryczka chili,2 czerwone podłużne słodkie papryki,400 g pomidorów krojonych z puszki,1 biała cebula czosnkowa,5 ząbków czosnku,½ pęczka natki pietruszki,sok z 1/2 cytryny + 2 ćwiartki […]

Dodatki, Przystawki, Wegetariańskie

KANIA SMAŻONA W PANIERCE

Składniki (1 osoba): 1 kania czubajka o średnicy 21 cm,1 jajko z podwójnym żółtkiem,4 łyżki bułki tartej,4 łyżki oleju rzepakowego,natka pietruszki do dekoracji,1 łyżeczka wędzonej papryki,1/3 łyżeczki płatków chili,sól morska, świeży pieprzKapelusz kani delikatnie oczyszczamy pod bieżącą wodą i zostawiamy na godzinę, aby obeschła. Jajko roztrzepujemy z solą, pieprzem i płatkami chili. Bułkę mieszamy z […]