PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE Z SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki (15 sztuk): 730 g ziemniaków,
430 g marchwi,
200 g białej cebuli,
1 pęczek natki pietruszki,
2 jajka,
70 g sera pleśniowego,
olej do smażenia,
2 łyżki maki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka płatków chili,
1 łyżeczka suszonego imbiru,
sól morska, świeży pieprz

Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy. Następnie ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy przesianą mąkę, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron, odmierzając po łyżce masy na sztukę. Przekładając na drugą stronę, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym, aby ten delikatnie się rozpuścił. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy gorące, posypane natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *