Składniki (15 sztuk): 730 g ziemniaków,
430 g marchwi,
200 g białej cebuli,
1 pęczek natki pietruszki,
2 jajka,
70 g sera pleśniowego,
olej do smażenia,
2 łyżki maki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka płatków chili,
1 łyżeczka suszonego imbiru,
sól morska, świeży pieprz
Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy. Następnie ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy przesianą mąkę, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron, odmierzając po łyżce masy na sztukę. Przekładając na drugą stronę, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym, aby ten delikatnie się rozpuścił. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy gorące, posypane natką pietruszki.
Najnowsze komentarze