Miesiąc: grudzień 2021

Dania mięsne, Święta

PIERŚ Z KACZKI Z PUREE BROKUŁOWO-ZIEMNIACZANYM I PIKANTNYM SOSEM Z CZARNYCH PORZECZEK

Składniki (2-3 osoby): 2 filety z piersi kaczki (każdy po 250 g), 1,5 łyżki suszonego majeranku, 1,5 łyżki suszonego tymianku, sól morska, świeży pieprz Puree brokułowo-ziemniaczane: 500 g brokułów, 800 g ziemniaków, 1 pęczek koperku, 1 łyżeczka cukru, sól morska Sos porzeczkowy z chili: 200 g dżemu z czarnych porzeczek, 1 łyżka oleju z płatkami […]

Przystawki, Ryby i owoce morza, Święta

KORECZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PASTĄ Z WĘDZONEJ MAKRELI I SUSZONYCH POMIDORÓW

Składniki (około 30 sztuk): 30 sztuk gotowych koreczków z ciasta francuskiego, 350 g wędzonej makreli, 8 suszonych pomidorów + 3 łyżki oleju ze słoika, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, ½ pęczka szczypiorku, marynowane grzyby do dekoracji (maślaki, pieczarki, kurki), listki świeżego szczawiu do dekoracji, świeży pieprz Rybę oczyszczamy z […]

Ryby i owoce morza, Święta

ŚLEDZIE Z SOSEM TATARSKIM

Składniki (3-4 osoby): 300 g filetów śledziowych w oleju, 145 g marynowanych pieczarek, 3 duże marynowane maślaki, 1 garść marynowanych kurek + cebulka ze słoika, 140 g korniszonów z chili, 70 g czerwonej cebuli, ½ pęczka szczypiorku, ½ pęczka natki pietruszki Sos: 1 łyżka śmietany 12%, 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 […]

Dania mięsne

LASAGNE BOLOGNESE

Składniki (8 osób, foremka 15x40x5 cm): 20 płatów do lasagne, 1 kg mięsa mielonego z indyka, 400 g startego parmezanu, 4 białe cebule, 12 ząbków czosnku, 6 łyżek oliwy extra vergine, masło do wysmarowania foremek, 1,5 l pikantnego bulionu warzywnego, 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 pęczek bazylii, sól morska, świeży pieprz Sos beszamelowy: 4 […]