PAPPARDELLE Z OWOCAMI MORZA AGLIO, OLIO E PEPERONCINO

Składniki (3 osoby): 200 g makaronu pappardelle,
3 małże Św. Jakuba w muszlach,
12 sztuk krewetek Black Tiger,
8 sztuk ośmiorniczek,
100 ml oliwy extra vergine,
2 łyżki oleju,
6 ząbków czosnku,
1 czerwona papryczka chili,
½ pęczka natki pietruszki,
½ pęczka kolendry,
listki świeżej mięty,
sól morska, świeży pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Przegrzebki oczyszczamy wyjmując sam mięsień oraz zachowując muszle. Krewetki pozbawiamy pancerza oraz jelita. Ośmiorniczki myjemy i odcedzamy. Wrzucamy na mocno rozgrzany olej. Smażymy około 10 minut i ponownie odcedzamy z wody, którą puściły. Wszystkie owoce morza doprawiamy solą i pierzem. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę z odrobiną wody z gotującego się makaronu i podsmażamy na niej posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz papryczkę chili. Dodajemy owoce morza i smażymy po 1,5 minuty z każdej strony, aby ich nie przeciągnąć. Na koniec dodajemy odcedzony ugotowany makaron i dokładnie go obtaczamy. Na talerzach układamy 3 górne muszle (te bardziej wypukłe) oraz makaron z owocami morza. Oprószamy świeżym pieprzem i dekorujemy kolendrą i miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *