Składniki (2-3 osoby): 2 filety z piersi kaczki (każdy po 250 g),
1,5 łyżki suszonego majeranku,
1,5 łyżki suszonego tymianku,
sól morska, świeży pieprz
Puree brokułowo-ziemniaczane: 500 g brokułów,
800 g ziemniaków,
1 pęczek koperku,
1 łyżeczka cukru,
sól morska
Sos porzeczkowy z chili: 200 g dżemu z czarnych porzeczek,
1 łyżka oleju z płatkami chili
Mięso oczyszczamy, osuszamy, nacinamy skórę i marynujemy w soli, pieprzu, majeranku oraz tymianku. Odstawiamy na 2 dni do lodówki. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków. W osobnym garnku gotujemy brokuły w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu blendujemy na gładką masę. Ziemniaki i brokuły mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kaczkę wyjmujemy z lodówki, czekamy aż osiągnie temperaturę pokojową. Kładziemy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i obsmażamy po około 10 minut z każdej strony. Przed pokrojeniem zdejmujemy z patelni na 8 minut by mięso odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy sos. Na tłuszczu z kaczki podgrzewamy dżem z dodatkiem oleju do całkowitego rozpuszczenia. Gdy delikatnie zgęstnieje, wykładamy na talerze. Podajemy z podgrzanym puree.
Najnowsze komentarze