CEVICHE Z POLĘDWICY Z DORSZA Z AWOKADO

Składniki (4 osoby): 280 g polędwicy z dorsza czarnego,
2 awokado hass,
2 małe szalotki,
1 mała czerwona cebula,
1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryczki chili,
1 pęczek szczypiorku,
1 pęczek kolendry,
skórka otarta z 2 cytryn + sok,
skórka otarta z 1 limonki + sok,
sok z 2 mandarynek,
2 łyżki oleju sezamowego,
2 łyżki oliwy extra vergine,
3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
3 łyżki białego sezamu,
sól morska, świeży pieprz

Dorsza kroimy w paski, doprawiamy sola i pieprzem i na 15 minut zanurzamy w soku z cytrusów. Wkładamy do lodówki. Szalotki kroimy w piórka, cebulę w drobna kostkę, chili i szczypior siekamy. Rybę wyjmujemy z lodówki. Dodajemy warzywa, listki kolendry, skórkę z cytrusów i sezam. Wlewamy również oliwę, olej sezamowy i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę awokado i od razu podajemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *