CYTRYNOWE RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki (6 osób): 400 g ryżu do risotto,
200 g tuńczyka w sosie własnym,
140 g suszonych pomidorów + 7 łyżek oleju,
160 g czarnych oliwek,
3 szalotki,
2 białe cebule,
1 główka czosnku,
1 pęczek natki pietruszki,
200 g grana padano,
200 ml białego wytrawnego wina,
1 l pikantnego bulionu warzywnego,
sok z 2 cytryn,
100 g masła,
¾ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Szalotki kroimy w piórka, cebulę w kostkę, czosnek siekamy. Podsmażamy w dużym garnku, na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów z dodatkiem połowy masła do momentu aż się zeszklą. Dodajemy ryż oraz wino i przesmażamy około 5 minut. W następnej kolejności zalewamy łyżką wazową gorącego bulionu. Mieszamy i gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy następną porcję. Czynność tą powtarzamy do tego momentu aż ryż będzie al dente a trwa to około 15-20 minut. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili i dolewamy sok z cytryny. Przed dolaniem ostatniej porcji bulionu dodajemy rozdrobnionego i odsączonego tuńczyka, pokrojone w paski suszone pomidory, oliwki i po 5 minutach połowę ilości startego grana padano oraz 50 g masła. Dokładnie mieszamy aż masło całkowicie się rozpuści. Gorące risotto wykładamy na talerze, posypujemy pozostałą ilością sera, natką pietruszki i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *