ŚLEDZIE Z SOSEM TATARSKIM

Składniki (3-4 osoby): 300 g filetów śledziowych w oleju,
145 g marynowanych pieczarek,
3 duże marynowane maślaki,
1 garść marynowanych kurek + cebulka ze słoika,
140 g korniszonów z chili,
70 g czerwonej cebuli,
½ pęczka szczypiorku,
½ pęczka natki pietruszki

Sos: 1 łyżka śmietany 12%,
2 czubate łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżeczka miodu,
sok z ½ cytryny,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki sosu mieszamy i wkładamy do lodówki. Śledzia moczymy około 30 minut w zimnej wodzie, jeśli jest za słony. Po tym czasie osuszamy i kroimy w paski. Wszystkie pozostałe dodatki kroimy w drobną kostkę, zioła siekamy. Całość mieszamy i ponownie chłodzimy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *