Składniki (6 osób): 560g makaronu anelli,1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,300 g wędzonego boczku,2 puszki pomidorów krojonych (800 g),190 g koncentratu pomidorowego,3 marchewki (365 g),4 łodygi selera naciowego,2 białe cebule,6 ząbków czosnku,3 łyżki oleju rzepakowego,2 szklanki bulionu,1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,200 g startego parmezanu,1 pęczek bazylii,1 łyżka słodkiej papryki,1 łyżeczka płatków chili,sól morska, świeży pieprzW dużym […]
Miesiąc: listopad 2025
ZUPA CHRZANOWA
Składniki (6 osób): 500 g wędzonych żeberek,4 surowe białe kiełbaski,500 g ziemniaków,3 marchewki,3 litry bulionu warzywnego,1 łyżka masła,2 duże białe cebule,6 ząbków czosnku,200 g kwaśnej śmietany,1 łyżka chrzanu,1 łyżka majerankuW garnku, na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy gorącym bulionem i dokładamy kawałki wędzonych żeberek oraz pętka kiełbasy. […]
PSTRĄG TĘCZOWY Z MAKARONEM ORZO, SZPINAKIEM I ZIOŁAMI W KREMOWYM SOSIE
Składniki (4 osoby): 620 g pstrąga tęczowego łososiowego (filet ze skórą),500 g makaronu orzo,200 g szpinaku baby,2 łodygi selera naciowego,2 małe czerwone cebule,1 główka czosnku,1 pęczek koperku,1 pęczek natki pietruszki,sok z 2 cytryn,1 limonka,150 g sera lazur (intensywność 3),250 ml śmietany 18%,4 łyżki oleju rzepakowego,sól morska, świeży kolorowy pieprzOczyszczoną rybę kroimy na 4 części. Doprawiamy […]
MANGO LASSI Z MIĘTĄ
Składniki (1-2 osoby): 1 mango (400 g),200 g jogurtu greckiego,sok z 1 limonki,10 listków mięty + szczyty do dekoracji
