ZUPA CHRZANOWA

Składniki (6 osób): 500 g wędzonych żeberek,
4 surowe białe kiełbaski,
500 g ziemniaków,
3 marchewki,
3 litry bulionu warzywnego,
1 łyżka masła,
2 duże białe cebule,
6 ząbków czosnku,
200 g kwaśnej śmietany,
1 łyżka chrzanu,
1 łyżka majeranku

W garnku, na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy gorącym bulionem i dokładamy kawałki wędzonych żeberek oraz pętka kiełbasy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew (ja użyłam tej z rosołu). Dodajemy chrzan oraz majeranek (żeberka oddadzą do zupy nie tylko charakterystyczny aromat dymu, ale i sporą dawkę soli – więc możemy ją zdecydowanie pominąć w przepisie). Gotujemy do miękkości ziemniaków. Przed podaniem kiełbaski kroimy w plastry. Zupę podajemy ze śmietaną, rozrabiając ją z kilkoma łyżkami wywaru a następnie wlewając do całości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *