Miesiąc: październik 2021

Śniadania

DOMOWA GRANOLA

Składniki (około 10 porcji): 2 szklanki płatków owsianych, 1 garść orzechów nerkowca, 1 garść orzechów brazylijskich, 1 garść suszonych daktyli, 1 garść suszonego mango, 1 garść suszonej żurawiny, 3 suszone figi pokrojone w plasterki, 1 łyżka nasion czarnuszki, 4 czubate łyżki miodu Wszystkie składniki mieszamy w misce. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w […]

Wegetariańskie

PIEROGI Z DYNIĄ HOKKAIDO I GORGONZOLĄ

Składniki (30 sztuk): puree z dyni, cynamon i zagęszczony ocet balsamiczny do dekoracji talerza Farsz: 450 g puree z dyni hokkaido, 200 g sera gorgonzola, 1 łyżeczka suszonego imbiru, 1 płaska łyżeczka cynamonu Ciasto: 300 g przesianej mąki pszennej, 200 ml gorącej wody, 50 g masła, ½ łyżeczki soli Puree z dyni: 1200 g dyni […]

Dania mięsne

KOTLETY MIELONE Z PIECZONĄ DYNIĄ HOKKAIDO

Składniki (9 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka, 5 czubatych łyżek puree z dyni hokkaido, 2 małe czerwone cebule, 1 pęczek natki pietruszki, 1,5 łyżki bułki tartej + do obtoczenia, olej rzepakowy z papryką ostrą, bazylią i pomidorami do smażenia, 1/2 łyżeczki płatków chili, sól morska, świeży pieprz Puree z dyni: 1200 g dyni […]

Wegetariańskie

KOTLETY JAJECZNE Z DYNIĄ

Składniki (7 sztuk): 6 ugotowanych na twardo jajek + 1 surowe, 200 g dyni, 2 białe cebule, 4 ząbki czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia, olej do smażenia, 1 łyżeczka curry, sól morska, świeży pieprz Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule oraz startą na grubych oczkach tarki […]

Zupy

KREM Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO Z MANGO

Składniki (3 osoby): 700 g dyni hokkaido, 400 g mango, 4 ząbki czosnku, 1 l bulionu z kurczaka, 3 łyżki oliwy extra vergine, listki mięty marokańskiej, 1/3 łyżeczki płatków chili, sól morska, świeży pieprz Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy […]

Dania mięsne

DYNIA PIŻMOWA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM

Składniki (4-6 osób): 1 dynia piżmowa (1720 g), 500 g mielonego mięsa z indyka, 1 puszka krojonych pomidorów (400 g), 4 ząbki czosnku, 2 szalotki, 1 biała cebula, 150 g grana padano, 1 pęczek świeżej bazylii, 1 łyżka ziół prowansalskich, sól morska, świeży pieprz Dynię myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy pestki i włókna. Wydrążamy również […]

Zupy

KREM Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO Z KARMELIZOWANĄ FIGĄ

Składniki (3 osoby): 1 mała dynia hokkaido (1200 g), 2 figi, 6 ząbków czosnku, 750 ml pikantnego bulionu warzywnego, 5 łyżek oliwy extra vergine, 1 łyżka płynnego miodu, listki tymianku cytrynowego, ½ łyżeczki płatków chili, sól morska, świeży pieprz Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz […]

Dania mięsne

DOMOWA PIZZA Z PASTRAMI, PIECZONĄ DYNIĄ HOKKAIDO I PIECZARKAMI

Składniki (1 sztuka, blat 32 cm): Ciasto: 12 g świeżych drożdży, 75 ml ciepłej wody, 175 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy extra vergine, 1/3 łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli morskiej Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki, 60 g koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki sosu SRIRACHA, 3 krople Tabasco, ½ łyżeczki oliwy extra vergine, 2 […]

Zupy

KREM Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO I BATATA Z MARAKUJĄ

Składniki (4 osoby): 1 mała dynia hokkaido (1200 g), 1 batat (520 g), 3 marakuje, 8 ząbków czosnku, 2 cm startego imbiru, 750 ml pikantnego bulionu warzywnego, 6 łyżek oliwy extra vergine, listki tymianku cytrynowego, listki mięty marokańskiej, 2/3 łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki płatków chili, sól morska, świeży pieprz Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy […]