PIEROGI Z DYNIĄ HOKKAIDO I GORGONZOLĄ

Składniki (30 sztuk): puree z dyni, cynamon i zagęszczony ocet balsamiczny do dekoracji talerza

Farsz: 450 g puree z dyni hokkaido,
200 g sera gorgonzola,
1 łyżeczka suszonego imbiru,
1 płaska łyżeczka cynamonu

Ciasto: 300 g przesianej mąki pszennej,
200 ml gorącej wody,
50 g masła,
½ łyżeczki soli

Puree z dyni: 1200 g dyni hokkaido,
1 główka czosnku,
4-5 łyżek oliwy extra vergine,
1/2 łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Czosnek obieramy i wraz z dynią miksujemy na gładkie puree. Odmierzamy właściwą do przepisu ilość. Masło rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mąki wymieszanej z solą. Całość łączymy w misce a następnie wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Puree mieszamy wraz z drobno pokruszonym serem gorgonzola i przyprawami. Blat obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi, które wypełniamy łyżeczkami farszu i zagniatamy pierogi (w sposób w jaki zagniatamy uszka). Partiami wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy gorące na udekorowanym puree z dyni, cynamonem i octem balsamicznym talerzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *