Składniki (7 sztuk): 6 ugotowanych na twardo jajek + 1 surowe,
200 g dyni,
2 białe cebule,
4 ząbki czosnku,
1 pęczek natki pietruszki,
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
olej do smażenia,
1 łyżeczka curry,
sól morska, świeży pieprz
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule oraz startą na grubych oczkach tarki dynię. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przekładamy do miski. Następnie ugotowane na twardo jajka ścieramy na drobnych oczkach tarki i wraz z posiekaną natką pietruszki, przyprawami, surowym jajkiem i bułką tartą dokładamy do miski. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Najnowsze komentarze