Składniki (3 osoby): 700 g dyni hokkaido,
400 g mango,
4 ząbki czosnku,
1 l bulionu z kurczaka,
3 łyżki oliwy extra vergine,
listki mięty marokańskiej,
1/3 łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Czosnek obieramy i wraz z dynią wkładamy do gorącego bulionu. Gotujemy 10-15 minut i studzimy. Za pomocą blendera miksujemy z obranym mango na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Podgrzany wykładamy na talerze. Dekorujemy listkami mięty, płatkami chili i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze