Składniki (4-6 osób): 1 dynia piżmowa (1720 g),
500 g mielonego mięsa z indyka,
1 puszka krojonych pomidorów (400 g),
4 ząbki czosnku,
2 szalotki,
1 biała cebula,
150 g grana padano,
1 pęczek świeżej bazylii,
1 łyżka ziół prowansalskich,
sól morska, świeży pieprz
Dynię myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy pestki i włókna. Wydrążamy również miąższ, który następnie ścieramy na grubych oczkach tarki. Pomidory przekładamy do garnka, dokładamy do nich startą dynię, posiekaną cebulę, szalotki i czosnek. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i dusimy aż sos odparuje i zgęstnieje. Pod koniec dodajemy listki świeżej bazylii. Mieszamy i odstawiamy na bok. Mięso również doprawiamy i łączymy z ¾ ilości startego grana padano oraz lekko wystudzonym sosem. Farszem wypełniamy obie połówki dyni. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na około 1 godzinę. Po wyjęciu posypujemy resztą sera i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Najnowsze komentarze