Składniki (4 osoby): 1 mała dynia hokkaido (1200 g),
1 batat (520 g),
3 marakuje,
8 ząbków czosnku,
2 cm startego imbiru,
750 ml pikantnego bulionu warzywnego,
6 łyżek oliwy extra vergine,
listki tymianku cytrynowego,
listki mięty marokańskiej,
2/3 łyżeczki cynamonu,
½ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Batat obieramy i kroimy w grube plastry. Warzywa oraz czosnek w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Czosnek obieramy i wraz z warzywami i imbirem wkładamy do gorącego bulionu. Gotujemy 10-15 minut, studzimy i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Podgrzany wykładamy na talerze tworząc szczeliny, w które nakładamy miąższ marakui. Dekorujemy listkami mięty i tymianku, oprószamy świeżym pieprzem, cynamonem i płatkami chili.
Najnowsze komentarze