LODY CHAŁWOWE

Składniki (foremka o wymiarach 28 x 12 cm): 250 g śmietany 30%,
250 g serka mascarpone,
270 g chałwy waniliowej z dodatkiem pestek słonecznika i orzeszków ziemnych,
4 łyżki cukru,
2 szczypty soli,
listki mięty marokańskiej do dekoracji,
wafelki do lodów

Śmietanę ubijamy z cukrem. Gdy masa będzie jednolita i puszysta, dodajemy ser mascarpone. Mieszamy na wysokich obrotach i dodajemy ¾ ilości rozdrobnionej chałwy oraz sól. Czekamy aż składniki się połączą. Dodajemy pozostałą ilość chałwy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do silikonowej formy. Wkładamy do zamrażalnika na 6 godzin (-19 stopni C), aby były kremowe. Dekorujemy listkami mięty. Podajemy w wafelkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *