BROWNIE Z GORZKIEJ CZEKOLADY Z CHILI I CUKIERKAMI CZEKOLADOWYMI

Składniki (foremka o wymiarach 16 x 34 cm i druga o średnicy 17 cm): 200 g czekolady gorzkiej 64% kakao,
200 g masła + do posmarowania blach,
3 jajka,
260 g cukru,
130 g mąki pszennej,
1 łyżka płatków chili,
2 szczypty soli

Dekoracja: 130 g czekolady Milka karmelowej z migdałami,
100 g masła,
100 g ciastek Oreo,
260 g kulek kakaowych,
1 garść cukierków czekoladowych (Snickers, MilkyWay)
1 czubata łyżka płatków chili

W rondelku rozpuszczamy kostki masła z kostkami czekolady. Za pomocą miksera ucieramy jajka z cukrem i partiami dolewamy masę czekoladową. Następnie dodajemy przesianą mąkę, chili oraz sól. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, przelewamy je do wysmarowanych masłem foremek. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 160 stopni C (góra, dół). Po wyjęciu odstawiamy do temperatury pokojowej, aby przestygły. Masło rozpuszczamy z czekoladą i równomiernie polewamy ciasta. Póki czekolada nie zastygnie, układamy na niej pokruszone ciastka, przekrojone w pół czekoladowe cukierki, kulki kakaowe. Posypujemy płatkami chili.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *