PLACKI Z CUKINII

Składniki (12 sztuk): 670 g zielonej cukinii,
1 pęczek szczypiorku,
1 pęczek koperku,
100 g mąki pszennej,
3 jajka,
150 g sera Red Leicester (krowi, przypominający cheddar),
2/3 szklanki mleka 2%,
2/3 szklanki oleju rzepakowego + do smażenia,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka granulowanego czosnku,
sól morska, świeży pieprz

Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Oprószamy 2 szczyptami soli i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do cukinii dodajemy również grubo starty ser, posiekane zioła oraz resztę składników. Całość dokładnie mieszamy. Patelnie nieznacznie spryskujemy olejem, a gdy się rozgrzeje smażymy na nim placki (po 2 łyżki na 1 sztukę). Smażymy z 2 stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy gorące, rozkrojone w pół i posypane szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *