Składniki (foremka o średnicy 24 cm, 2-4 osoby): 2 filety z sandacza (każdy po 200 g), 6 arkuszy ciasta filo, 400 g pomidorów krojonych w puszcze, 300 g świeżego szpinaku, 1 duża szalotka, 5 ząbków czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, 60 g roztopionego masła, sok z 1 cytryny + 2 plastry do przybrania, […]
Miesiąc: marzec 2023
SAŁATKA Z SELERA
Składniki (4 osoby): 2 słoiki (360 g) selera konserwowego, 1 puszka ananasa w plastrach (340 g), 200 g szynki konserwowej w plastrach, 125 g sera radamer, 2 łyżki majonezu, 1 pęczek natki pietruszki, sól morska, świeży pieprz Selera i ananasa odsączamy z zalewy. Plastry ananasa kroimy na ósemki. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki. […]
KREWETKI W CIEŚCIE FILO
Składniki (1 osoba): 6 krewetek tygrysich, 3-warstwowy pasek ciasta filo o wymiarach 5 x 100 cm, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka białego sezamu, 1 łyżka oleju sezamowego, 3 łyżki sosu do sajgonek Tao Tao, 1 ćwiartka limonki, 1 garść świeżej kolendry, sól morska, świeży pieprz Krewetki obieramy, oczyszczamy i przekładamy do miski. Doprawiamy solą i […]
WRAP ŚNIADANIOWY Z BOCZKIEM, JAJECZNICĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki (1 osoba): 1 tortilla pszenna, 3 plasterki wędzonego boczku, 2 jajka, 50 g sera gorgonzola, 1 łyżeczka masła, 1 garść mieszanki sałat (rukola, szpinak baby, czerwona botwina, szczaw), ½ pęczka szczypiorku, listki szczawiku do dekoracji, sól morska, świeży pieprz Dressing: 3 łyżki oliwy extra vergine, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 […]
TARTA Z JABŁKAMI
Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 200 g maki żytniej pełnoziarnistej, 80 g cukru pudru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szczypty soli, 175 g masła, 3 twarde i słodkie jabłka, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu, jadalny bratek wielkokwiatowy do dekoracji Masło rozpuszczamy w rondelku. W misce łączymy ze sobą […]
WRAP ŚNIADANIOWY Z JAJKIEM SADZONYM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI
Składniki (1 osoba): 1 tortilla pszenna, 75 g serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu, 30 g startego sera gouda z truflami, 1 jajko, 100 g wędzonego łososia atlantyckiego, 2 zielone szparagi, 1 garść mieszanki sałat (rukola, szpinak baby, czerwona botwina, szczaw), ½ pęczka szczypiorku, ½ pęczka koperku, 1 łyżeczka masła, sól morska, świeży pieprz […]
MEKSYKAŃSKI WRAP ŚNIADANIOWY
Składniki (1 osoba): 1 tortilla pszenna, 3 plastry salami, 30 g startego sera cheddar, 2 jajka, 1 łyżeczka masła, listki kolendry do dekoracji, sól morska, świeży pieprz Guacamole: 2 awokado hass, 2 pomidory malinowe, 2 ząbki czosnku, ½ czerwonej papryczki chili, ¾ pęczka kolendry, sok z ½ limonki, 30 ml oliwy extra vergine, sól morska, […]
DESKA SERÓW I WĘDLIN Z OLIWKAMI
Składniki (2 osoby): 150 g goudy holenderskiej z truflami z mleka krowiego, 200 g sera koziego sambal z chili, 3 plastry kiełbasy wieprzowej salami, suszonej, dojrzewającej, 3 plastry szynki parmeńskiej, 1 garść zielonych oliwek nadziewanych pastą z sardeli, orzechy laskowe
QUESADILLA Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI
Składniki (2-4 osoby): 4 tortille pszenne, 240 g tuńczyka w oleju, 165 g kukurydzy z puszki, 1 żółta papryka, 1 pomarańczowa i 1 czerwona papryka słodka mini, 1 łyżka marynowanych papryczek jalepeno w plasterkach, ½ czerwonej papryczki chili, 1 szalotka, 200 g startego sera cheddar, 1 łyżka masła, 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%, 4 garście […]