WRAP ŚNIADANIOWY Z BOCZKIEM, JAJECZNICĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki (1 osoba): 1 tortilla pszenna,
3 plasterki wędzonego boczku,
2 jajka,
50 g sera gorgonzola,
1 łyżeczka masła,
1 garść mieszanki sałat (rukola, szpinak baby, czerwona botwina, szczaw),
½ pęczka szczypiorku,
listki szczawiku do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

Dressing: 3 łyżki oliwy extra vergine,
sok z ½ cytryny,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżeczka miodu,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą za pomocą rózgi i chowamy do lodówki. Boczek smażymy na suchej patelni do momentu aż wytopi się tłuszcz. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepane smażymy na maśle. Tortillę nacinamy między dwoma ćwiartkami. Osobno, na każdej ćwiartce układamy składniki: podsmażony boczek, jajka, ser gorgonzola, mix sałat. Mieszankę sałat skrapiamy 1 łyżką schłodzonego dressingu. Jajka posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Tortillę składamy w trójkąt i podsmażamy na maśle z dwóch stron na złoty kolor. Przekrawamy w pół i dekorujemy listkami szczawiku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *