QUESADILLA Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

Składniki (2-4 osoby): 4 tortille pszenne,
240 g tuńczyka w oleju,
165 g kukurydzy z puszki,
1 żółta papryka,
1 pomarańczowa i 1 czerwona papryka słodka mini,
1 łyżka marynowanych papryczek jalepeno w plasterkach,
½ czerwonej papryczki chili,
1 szalotka,
200 g startego sera cheddar,
1 łyżka masła,
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
4 garście chipsów z tortilli,
1 limonka,
½ pęczka szczypioru,
listki kolendry do dekoracji,
pieprz kolorowy z kolendrą, papryką i chili

Guacamole: 2 awokado hass,
2 pomidory malinowe,
2 ząbki czosnku,
½ czerwonej papryczki chili,
¾ pęczka kolendry,
sok z ½ limonki,
30 ml oliwy extra vergine,
sól morska, świeży pieprz

Awokado rozdrabniamy widelcem i skrapiamy sokiem z limonki oraz oliwą. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno kolendrę i posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy, dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki. Tuńczyka odsączamy z oleju, kukurydzę z zalewy. Na tortilli układamy równomiernie 1/4 startego sera żółtego, tuńczyka, kukurydzę, papryki pokrojone w paski, szalotkę pokrojoną w piórka, posiekaną papryczkę chili i szczypior, papryczki jalapeno (dokładnie połowę wszystkich składników). Oprószamy świeżym pieprzem, przykrywamy kolejną warstwą sera oraz tortillą. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła i obsmażamy całość z 2 stron do momentu aż tortilla nabierze złotego koloru i ser się rozpuści. Kroimy na 4 części. Dokładnie w ten sam sposób przygotowujemy drugą quesadillę. Gorące podajemy z guacamole, kwaśną śmietaną, chipsami z tortilli i limonką. Posypujemy listkami kolendry i szczypiorkiem. Oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *