Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 200 g maki żytniej pełnoziarnistej,
80 g cukru pudru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 szczypty soli,
175 g masła,
3 twarde i słodkie jabłka,
2 łyżki płynnego miodu,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka kardamonu,
jadalny bratek wielkokwiatowy do dekoracji
Masło rozpuszczamy w rondelku. W misce łączymy ze sobą przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy ciasto. Za pomocą łyżki wyklejamy ciastem spód oraz boki formy. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Układamy jak na zdjęciu, tworząc regularny wzór. Wierzch posypujemy cynamonem i kardamonem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na 25 minut. Po wyjęciu polewamy miodem i dekorujemy jadalnymi kwiatami.
Najnowsze komentarze