KREWETKI W CIEŚCIE FILO

Składniki (1 osoba): 6 krewetek tygrysich,
3-warstwowy pasek ciasta filo o wymiarach 5 x 100 cm,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka białego sezamu,
1 łyżka oleju sezamowego,
3 łyżki sosu do sajgonek Tao Tao,
1 ćwiartka limonki,
1 garść świeżej kolendry,
sól morska, świeży pieprz

Krewetki obieramy, oczyszczamy i przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy z olejem sezamowym. Pasek ciasta filo dzielimy na 5 równych części i owijamy nim krewetki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, smarujemy resztą oleju z czosnkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Przekładamy na talerz, podajemy z sosem do sajgonek i ćwiartką limonki. Obsypujemy świeżą kolendrą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *