Składniki (2 osoby, patelnia o średnicy 21 cm): 4 jajka z podwójnym żółtkiem,
150 g wędzonego łososia,
3 łyżki sera ricotta,
½ pęczka koperku,
skórka otarta + sok z 1 cytryny,
1 łyżka masła,
sól morska, świeży pieprz
Jajka rozbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Rozrabiamy za pomocą widelca. Dodajemy ¾ skórki otartej z cytryny, sok oraz ¾ ilości posiekanego koperku. Na koniec dokładamy ser ricotta. Mieszamy, niezbyt starannie (ser jest ciężki i opadnie na dno). Na patelni z metalową rączką, rozpuszczamy masło, które ma oblać całe dno oraz boki patelni. Wlewamy masę jajeczną. Na górze równomiernie układamy rozdrobnionego łososia. Naczynie wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni C (góra, dół) na 20 minut. Przed podaniem obsypujemy resztą koperku i skórki z cytryny.

Najnowsze komentarze