PANZANELLA

Składniki (1-2 osoby): 10 pomidorków koktajlowych,
½ żółtej papryki,
1 awokado Hass,
1 mała czerwona cebula,
1 łyżka marynowanych kaparów,
2 łyżki białej fasoli konserwowej,
½ pęczka bazylii

Grzanki: 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy extra vergine

Dressing: 2 łyżki octu z czerwonego wina,
3 łyżki oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
sól morska, świeży pieprz

Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu. Ząbkiem czosnku nacieramy kromki pieczywa i smarujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C (góra, dół) na 10 minut. Pomidorki rozkrawamy w pół. Cebulę kroimy w grubsze piórka. Awokado i paprykę kroimy w kostkę. Dokładamy listki bazylii. Danie podajemy z porwanymi kawałkami chrupkiego pieczywa i oblewamy dressingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *