Składniki (4 osoby): 200 g ryżu, 3 jajka, 20 krewetek olbrzymich, 1/3 kapusty pekińskiej, 8 papryczek kolorowych mini, ½ czerwonej i ½ żółtej papryczki chilli, 5 ząbków czosnku, 2/3 pęczka szczypiorku, 2,5 łyżki sosu sojowego ciemnego, 2,5 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki oleju, sól, świeży pieprz Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko […]
Miesiąc: sierpień 2020
JAJECZNICA Z WARZYWAMI I KABANOSEM DROBIOWYM
Składniki (1 osoba): 2 jajka, ½ czerwonej cebuli, 1/3 pęczka szczypiorku, 3 pomidorki koktajlowe, 1 czerwona i 1 żółta papryka mini, 100 g pieczarek mini, 1 kabanos drobiowy, 2 łyżki oleju z oliwek z chilli, sól himalajska, świeży pieprz Na rozgrzanym oleju smażymy przekrojone w pół pieczarki, gdy puszczą wodę solimy. Następnie kolejno dokładamy pokrojone […]
ZDROWA PRZEKĄSKA WARZYWNA
Składniki (1 osoba): 1/3 cukinii, 1/3 zielonego ogórka, ½ zielonej papryki, ½ czerwonej papryki, ½ żółtej papryki, 5 pomidorków koktajlowych
KOKTAJL Z BORÓWEK I MALIN
Składniki (2 osoby): 400 ml jogurtu naturalnego, 150 g borówek amerykańskich, 150 g malin, sok z ½ cytryny, 2 łyżeczki miodu
SAŁATKA Z PIECZONĄ PIERSIĄ INDYKA I FIGAMI
Składniki (2 osoby): 200 g sałaty roszponki, 2 filety z piersi indyka, 4 figi, 6-8 pomidorków koktajlowych, ½ szalotki, szczypiorek do dekoracji, 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 4 łyżki octu balsamicznego, sól himalajska, świeży pieprz Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu z polskich jabłek, 3 łyżki wody mineralnej, 1 łyżeczka miodu, 2 […]
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
Składniki (2 osoby): 1 op. ciasta francuskiego, 300 g filetu z łososia, 450 g mrożonego szpinaku, 6 plasterków sera feta, 3 łyżeczki czarnego sezamu, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól himalajska, świeży pieprz Łososia oczyszczamy ze skóry, przekrawamy na 2 części, nacieramy solą pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy […]
PULPECIKI WOŁOWE Z BAZYLIĄ W SOSIE POMIDOROWYM Z SAŁATKĄ Z CUKINI I RUKOLI
Składniki (4 osoby): 400 g mięsa mielonego wołowego, 1 czerwona cebula, 1 szalotka, 1 pęczek bazylii, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, mąka do obtoczenia, oliwa extra vergine do smażenia, 700 ml passaty pomidorowej, parmezan do posypania, ¾ łyżeczki ostrej papryki, sól himalajska, świeży pieprz Sałatka: 1 duża cukinia (400 g), 100 g rukoli, 250 […]
PASTA JAJECZNA Z AWOKADO I KOLENDRĄ
Składniki (1-2 osoby): 2 jajka ugotowane na twardo, 1 dojrzałe awokado, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, ¼ czerwonej i ¼ żółtej posiekanej papryczki chili, 1 garść kolendry, ½ łyżeczki majonezu, sól morska, świeży pieprz Dodatkowo: 1 bułka pełnoziarnista, kiełki pora, kiełki słonecznika, Jajka ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Awokado drobno kroimy i za […]
ZIOŁOWE KOTLECIKI JAGNIĘCE NA SAŁACIE
Składniki (2 osoby): 8 kotletów jagnięcych z kostką, 1 główka dowolnej sałaty, sól himalajska, świeży pieprz Marynata: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki posiekanej mięty czekoladowej, 2 łyżki posiekanej mięty koreańskiej, 2 łyżki świeżego tymianku, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Dressing: 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sok […]
LASAGNE Z ŁOSOSIEM, KREWETKAMI, POREM I TYMIANKIEM
Składniki (foremka 13 x 13 x 5 cm): 6 szt. płatów do lasagne, 200 g świeżego łososia, 17 szt. krewetek Black Tiger,, 1 średni por, 2 łyżki świeżego tymianku, 150 g startego parmezanu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka masła, sok z ½ cytryny, sól himalajska, świeży pieprz Sos beszamelowy: 1 […]