Składniki (2 osoby): 200 g sałaty roszponki,
2 filety z piersi indyka,
4 figi,
6-8 pomidorków koktajlowych,
½ szalotki,
szczypiorek do dekoracji,
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa,
4 łyżki octu balsamicznego,
sól himalajska, świeży pieprz
Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki octu z polskich jabłek,
3 łyżki wody mineralnej,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżeczki ziół do sałatek,
sól himalajska, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu łączymy i wkładamy do lodówki. Indyka przekładamy do miseczki z octem balsamicznym i po 30 minutach doprawiamy solą, pieprzem oraz delikatnie obsypujemy przyprawą do gyrosa. Wkładamy do piekarnika na 25 minut do 160 stopni na papierze do pieczenia. Następnie kroimy w paski. Pomidorki koktajlowe kroimy w pół, figi w ćwiartki a szalotkę w piórka. Układamy sałatkę i tuż przed podaniem polewamy dressingiem, dekorujemy szczypiorkiem i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze