Składniki (4 osoby): 400 g mięsa mielonego wołowego,
1 czerwona cebula,
1 szalotka,
1 pęczek bazylii,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
mąka do obtoczenia,
oliwa extra vergine do smażenia,
700 ml passaty pomidorowej,
parmezan do posypania,
¾ łyżeczki ostrej papryki,
sól himalajska, świeży pieprz
Sałatka: 1 duża cukinia (400 g),
100 g rukoli,
250 g pomidorków truskawkowych,
70 g czarnych oliwek,
5 łyżek świeżego oregano,
sok z ½ cytryny,
sól himalajska
Oliwa czosnkowa: 5 łyżek oliwy,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
sól himalajska, świeży pieprz
Mięso przekładamy do miski i dokładamy posiekaną cebulę i szalotkę, listki bazylii, jajko, bułkę tartą, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety (mi wyszło 12 sztuk). Mąkę wsypujemy do miski i obracając nią obtaczamy pulpety. Smażymy na oliwie z 2 stron do momentu aż się zrumienią (około 10 minut). Wlewamy passatę pomidorową i dusimy około 15 minut. Cukinii odkrawamy końce i obieramy obieraczką do julienne do momentu aż natkniemy się na pestki. Solimy i zalewamy sokiem z cytryny. Dodajemy rukolę, pomidorki przekrojone w pół, oliwki, oregano. Polewamy wcześniej przygotowaną oliwą.
Najnowsze komentarze