RYŻ Z JAJKIEM, KREWETKAMI I WARZYWAMI

Składniki (4 osoby): 200 g ryżu,
3 jajka,
20 krewetek olbrzymich,
1/3 kapusty pekińskiej,
8 papryczek kolorowych mini,
½ czerwonej i ½ żółtej papryczki chilli,
5 ząbków czosnku,
2/3 pęczka szczypiorku,
2,5 łyżki sosu sojowego ciemnego,
2,5 łyżki sosu rybnego,
3 łyżki oleju,
sól, świeży pieprz

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawami, posiekanymi papryczkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na małej patelni na łyżce oleju smażymy rozbełtane jajka lecz nie ścinamy ich mocno. Z kolorowych papryk mini wycinamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Tak samo kroimy kapustę pekińską. Na dużej patelni na pozostałym oleju smażymy 1-2 minuty krewetki i dodajemy wystudzony ryż oraz jajka. Smażymy około 3 minut a w połowie smażenia dodajemy sos sojowy i sos rybny. Następnie dodajemy kapustę oraz papryki. Dokładnie mieszamy i trzymamy na patelni jeszcze 5 minut. Doprawiamy świeżym pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *