300 g filetu z łososia,
450 g mrożonego szpinaku,
6 plasterków sera feta,
3 łyżeczki czarnego sezamu,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka ostrej papryki,
sól himalajska, świeży pieprz
Łososia oczyszczamy ze skóry, przekrawamy na 2 części, nacieramy solą pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy na bok. Szpinak wkładamy do garnka i gotujemy aż całkowicie odparuje wodę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy szpinak. Trzymamy 3 minuty na małym ogniu i studzimy. Ciasto francuskie przekrawamy na pół i rozwijamy na blacie. Każdą z tych części naznaczamy nożem na 3 kolejne i jedną ze stron z brzegu kroimy w kratkę aby były przerwy w cieście po stronie szpinaku. Na środku każdego kawałka kładziemy łososia. Na rybie układamy plasterkami ser feta po całej długości oraz szpinak. Delikatnie zwijamy całość, zagniatamy rogi widelcem. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Gdy się zrumieni wyjmujemy, odstawiamy na kilka minut i kroimy na kawałki.
Najnowsze komentarze