Składniki (foremka 13 x 13 x 5 cm): 6 szt. płatów do lasagne,
200 g świeżego łososia,
17 szt. krewetek Black Tiger,,
1 średni por,
2 łyżki świeżego tymianku,
150 g startego parmezanu,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka masła,
sok z ½ cytryny,
sól himalajska, świeży pieprz
Sos beszamelowy: 1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
250 ml mleka 3,2%,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól himalajska, świeży pieprz
Oczyszczone krewetki doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy na bok. Łososia pozbawiamy skóry i kroimy na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny i również doprawiamy. Białą i jasnozieloną część pora kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli solimy i dodajemy odrobinę masła. Dusimy kolejne 3 minuty. Krewetki również podsmażamy na maśle po 2 minuty z każdej strony i odcinamy ogonki. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową i energicznie mieszamy przez około 1-2 minuty. Stopniowo dolewamy mleko aż sos będzie gorący i pozbędziemy się grudek. Płaty makaronu układamy na dnie foremki, przykrywamy warstwą sosu, warstwą pora, parmezanu. Kolejne warstwy to: płat, sos, łosoś, tymianek, parmezan, płat, sos, krewetki, parmezan, tymianek. Całość wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Dekorujemy krewetką i świeżym tymiankiem.
Najnowsze komentarze