Miesiąc: październik 2020

Dania mięsne, Święta

SMAŻONA PIERŚ Z GĘSI Z SOSEM ŻURAWINOWYM I PUREE Z BRUKSELKI

Składniki (4 osoby): 2 filety z piersi gęsi (każdy po 450 g), 6 ząbków czosnku, 2 łyżki suszonego tymianku, świeży tymianek do dekoracji, sól morska, świeży pieprz Sos żurawinowy: 400 g żurawiny, 80 ml czerwonego wytrawnego wina, sok z ½ cytryny, 3 łyżki brązowego cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu 500 g brukselki, 35 […]

Przystawki, Ryby i owoce morza

MAŁŻE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM

Składniki (1 osoba): 10 sztuk mrożonych małży nowozelandzkich na połowie muszli, 150 g szpinaku (rozdrobniony, mrożony), 1 łyżka startego parmezanu, 2 małe szalotki, 4 duże ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1 ćwiartka cytryny, sól morska, świeży pieprz Oczyszczone i osuszone małże układamy w naczyniu żaroodpornym na pozwijanej folii aluminiowej. W […]

Dodatki, Wegetariańskie

GRATIN Z BATATÓW

Składniki (4 osoby, foremka 15 x 15 cm): 1 duży batat, 3 ząbki czosnku, 120 ml śmietanki 30%, 4 łyżki startego parmezanu, 1 łyżka oliwy extra vergine, 2 gałązki rozmarynu, 1 łyżka świeżego tymianku cytrynowego, sól morska, świeży pieprz Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Bataty kroimy w cienkie plasterki i układamy warstwami na dnie foremki tak […]

Dania mięsne, Śniadania

FRITTATA PO MEKSYKAŃSKU

Składniki (2 osoby, średnica patelni 21 cm): Masa jajeczna: 4 jajka, 40 ml mleka 2,0 %, sól morska, świeży pieprz kolorowy z kolendrą, papryką i chili Dodatki: 80 g kiełbasy chorizo, 75 g serka koziego do smarowania, 1 łyżka kukurydzy, 1 łyżka czerwonej fasoli, po 40 g żółtej, czerwonej i zielonej papryki, po ¼ czerwonej […]

Dania mięsne, Przystawki

CARPACCIO DI MANZO

Składniki (1 osoba): 100 g polędwicy wołowej, 1 garść rukoli, 10 kaparów, kilka płatków parmezanu, 2 łyżki oliwy truflowej, 2 ćwiartki cytryny, sól morska, świeży pieprz Osolony i zmrożony filet wołowy kroimy w bardzo cienkie plastry i układamy na talerzu. Na środku układamy rukolę skropioną oliwą, sokiem z cytryny, doprawioną sola i pieprzem. Całość obsypujemy […]

Przystawki, Ryby i owoce morza

MAŁŻE ZAPIEKANE Z MASŁEM CZOSNKOWYM I BUŁKĄ TARTĄ

Składniki (1 osoba): 10 sztuk mrożonych małży nowozelandzkich na połowie muszli, 2-3 łyżki bułki tartej, 1 ćwiartka cytryny Masło czosnkowe: 1,5 łyżki masła, 1 mała szalotka, 2 ząbki czosnku, ½ pęczka natki pietruszki, sól morska, świeży pieprz Masło w temperaturze pokojowej mieszamy z posiekaną natką pietruszki, szalotką pokrojoną w piórka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i […]

Dania mięsne

DOMOWA PIZZA MEKSYKAŃSKA

Składniki (1 sztuka, blat 32 cm): Ciasto: 12 g świeżych drożdży, 75 ml ciepłej wody, 145 g mąki pszennej, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1/3 łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli morskiej Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki, ½ łyżeczki oliwy extra vergine, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżki suszonej bazylii, ½ […]

Ryby i owoce morza, Śniadania

PASTA JAJECZNA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Składniki (1 osoba): 2 jajka, 100 g wędzonego łososia, 2 łyżki kiełków soczewicy czarnej, 1/3 pęczka szczypiorku, 1 płaska łyżeczka majonezu, sól himalajska, świeży pieprz Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, kiełki soczewicy, pokrojony szczypiorek i majonez. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy.