Składniki (1 osoba): 10 sztuk mrożonych małży nowozelandzkich na połowie muszli,
2-3 łyżki bułki tartej,
1 ćwiartka cytryny
Masło czosnkowe: 1,5 łyżki masła,
1 mała szalotka,
2 ząbki czosnku,
½ pęczka natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz
Masło w temperaturze pokojowej mieszamy z posiekaną natką pietruszki, szalotką pokrojoną w piórka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Do masła dodajemy większą ilość soli, gdyż małże wchłoną jej dużo. Oczyszczone i osuszone małże smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy bułką tartą. Strzepujemy nadmiar bułki i układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli muszle nie leżą równo, układamy je na pofalowanej folii aluminiowej). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (góra, dół, termoobieg) na około 7-8 minut. Wyjmujemy, kiedy bułka tarta uzyska złoty kolor. Podajemy gorące, skropione sokiem z cytryny.
Najnowsze komentarze