DOMOWA PIZZA MEKSYKAŃSKA

Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):

Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej

Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki,
½ łyżeczki oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1/3 łyżki suszonej bazylii,
½ łyżeczki brązowego cukru,
sól morska, świeży pieprz kolorowy z kolendrą papryką i chili

Dodatki: 12 plasterków kiełbasy chorizo,
2 łyżki kukurydzy z puszki,
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki,
3 rodzaje papryki (czerwona, zielona i żółta),
1/3 zielonej papryczki chili i 1/3 żółtej,
80 g startego sera mozzarella,
½ łyżeczki chili w płatkach,
1/3 pęczka szczypiorku,
½ pęczka świeżej kolendry

Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy serem mozzarella. Na wierzchu układamy plasterki chorizo, krążki papryk, posiekaną chili, kukurydzę, fasolę i obsypujemy blat płatkami chili. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 12 minut. Po wyjęciu obsypujemy całość pokrojonym drobno szczypiorkiem i świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *