GRATIN Z BATATÓW

Składniki (4 osoby, foremka 15 x 15 cm): 1 duży batat,
3 ząbki czosnku,
120 ml śmietanki 30%,
4 łyżki startego parmezanu,
1 łyżka oliwy extra vergine,
2 gałązki rozmarynu,
1 łyżka świeżego tymianku cytrynowego,
sól morska, świeży pieprz

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Bataty kroimy w cienkie plasterki i układamy warstwami na dnie foremki tak aby nachodziły na siebie. Co drugą warstwę posypujemy ziołami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Również co drugą warstwę doprawiamy solą i świeżym pieprzem. Całość zalewamy śmietanką a wierzch posypujemy startym parmezanem. Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *