MAŁŻE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM

Składniki (1 osoba): 10 sztuk mrożonych małży nowozelandzkich na połowie muszli,
150 g szpinaku (rozdrobniony, mrożony),
1 łyżka startego parmezanu,
2 małe szalotki,
4 duże ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1 ćwiartka cytryny,
sól morska, świeży pieprz

Oczyszczone i osuszone małże układamy w naczyniu żaroodpornym na pozwijanej folii aluminiowej. W rondelku na rozgrzanym maśle z oliwą podsmażamy pokrojone w piórka szalotki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Farszem wypełniamy muszle i posypujemy parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (góra, dół, termoobieg) na około 7-8 minut. Podajemy gorące, skropione sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *