FRITTATA PO MEKSYKAŃSKU

Składniki (2 osoby, średnica patelni 21 cm):

Masa jajeczna: 4 jajka,
40 ml mleka 2,0 %,
sól morska, świeży pieprz kolorowy z kolendrą, papryką i chili

Dodatki: 80 g kiełbasy chorizo,
75 g serka koziego do smarowania,
1 łyżka kukurydzy,
1 łyżka czerwonej fasoli,
po 40 g żółtej, czerwonej i zielonej papryki,
po ¼ czerwonej i zielonej papryczki chili,
2 papryczki Piri Piri z zalewy,
1/3 czerwonej cebuli,
4 gałązki szczypioru,
1 garść listków świeżej kolendry,
1 łyżeczka masła

Wszystkie składniki masy jajecznej łączymy za pomocą trzepaczki. Na patelni z metalową rączką roztapiamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulę. Papryki kroimy w kostkę, chili siekamy i dokładamy na patelnię z kukurydzą, czerwoną fasolą i pokrojoną w paski chorizo. Podsmażone składniki rozkładamy równomiernie na patelni i wlewamy masę jajeczną. W kilku miejscach na wierzchu nakładamy serek kozi. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na około 12 minut. Gdy masa będzie ścięta, wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na deskę i kroimy na 4 części. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Dekorujemy papryczkami Piri Piri.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *