Miesiąc: czerwiec 2022

Wegetariańskie

TORTIGLIONI Z PODGRZYBKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki (2 osoby): 150 g makaronu tortiglioni, 50 g suszonych podgrzybków, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 150 g śmietany 30%, 5 łyżek wody z namaczania grzybów, 4 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki świeżego tymianku, sól morska, świeży pieprz Grzyby namaczamy w letniej wodzie przez 30 minut. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według […]

Sałatki, Wegetariańskie

SAŁATKA Z BOBU Z BOTWINĄ

Składniki (2 osoby): 500 g bobu, 1 pęczek botwiny, sól morska Dressing: 6 łyżek oliwy extra vergine, sok z 1 cytryny, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2/3 pęczka koperku, sól morska, świeży pieprz Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą w miseczce i wkładamy do lodówki. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i obieramy. […]

Sałatki, Śniadania, Wegetariańskie

JAJKO ZAPIEKANE W BUŁCE Z GORGONZOLĄ I SAŁATKA Z BOTWINY

Składniki (1 osoba): 1 jajko, 1 bułka kajzerka pszenna, 40 g sera gorgonzola, 1/3 pęczka botwiny, 4 liście sałaty rzymskiej, sól morska, świeży pieprz Dressing: 1 czubata łyżka musztardy rosyjskiej, 1 łyżka płynnego miodu, 4 łyżki oliwy extra vergine, sok z 1 cytryny, czosnek granulowany – według uznania, sól morska, świeży pieprz Wszystkie składniki sosu […]

Zupy

KREM GRZYBOWO-ZIEMNIACZANY

Składniki (3 osoby): 60 g suszonych podgrzybków + 3 plasterki do dekoracji, 2 ziemniaki, 1 biała cebula, 4 ząbki czosnku, 750 ml pikantnego bulionu warzywnego, 2 łyżki oliwy, 3 łyżeczki śmietanki 30%, ½ pęczka natki pietruszki, ½ pęczka świeżego tymianku + do dekoracji, 3 gałązki świeżego rozmarynu, sól morska, świeży pieprz Grzyby namaczamy w letniej […]

Przystawki, Wegetariańskie

MORELE ZAPIEKANE Z SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki (1-2 osoby): 5 moreli, 40 g sera pleśniowego, 1 łyżeczka pestek dyni, listki tymianku cytrynowego, świeży pieprz Morele przekrawamy w pół, wyjmujemy pestki i podgrzewamy na płycie grillowej przez kilka minut tworząc kratkę. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, wypełniamy pokruszonym serem pleśniowym, posypujemy pestkami dyni i oprószamy świeżym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do […]

Śniadania, Wegetariańskie

GRZANKI Z SEREM FETA I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki (2 osoby): 1 bułka kajzerka, 2 łyżki rozdrobnionego sera feta, 2 łyżki suszonych pomidorów w paskach + 1 łyżka oleju, 40 g sałaty rzymskiej mini, listki świeżego oregano, świeży pieprz Dressing: 1 czubata łyżka musztardy rosyjskiej, 1 łyżka płynnego miodu, 4 łyżki oliwy extra vergine, sok z 1 cytryny, czosnek granulowany – według uznania, […]

Dania mięsne

KOTLETY MIELONE Z KOLENDRĄ

Składniki (9 sztuk): olej do smażenia Masa: 400 g mięsa mielonego wieprzowego, 2 pęczki kolendry, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 4 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 łyżka brązowego cukru, świeży pieprz Wszystkie składniki kotletów łączymy ze sobą w misce aż wyrobimy elastyczną masę. Za pomocą kwadratowej obręczy formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z […]

Sałatki, Śniadania, Wegetariańskie

JAJKO SADZONE NA GRZANKACH I WIOSENNA SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ

Składniki (1 osoba): 1 jajko, 2 kromki bułki paryskiej, 50 g sałaty rzymskiej czerwonej mini, 2 ogórki małosolne, 3 duże rzodkiewki, 2 gałązki koperku, 1 łyżeczka oliwy, sól morska, świeży pieprz Dressing: 1 łyżka musztardy Dijon, 1 łyżeczka płynnego miodu, 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżeczka soku z cytryny, czosnek granulowany – według uznania, […]

Dodatki, Wegetariańskie

RATATOUILLE

Składniki (2-4 osoby): 1 zielona cukinia (415 g), 1 bakłażan (315 g), 1 czerwona, 1 zielona i 1 żółta papryka (razem 500 g), 1 puszka krojonych pomidorów (400 g), 2 białe cebule, 5 ząbków czosnku, 1 pęczek natki pietruszki (30 g), 7 łyżek oliwy extra vergine, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżka suszonej bazylii, sól […]

Dania mięsne

POTRAWKA GOŁĄBKOWA

Składniki (10-12 osób): 800 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, 1400 g białej kapusty, 300 g ryżu, 6 białych cebul, 1 główka czosnku, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka oleju kokosowego, 2 pęczki świeżego koperku (60 g), 6 g suszonego koperku, 5 łyżek świeżego tymianku cytrynowego do dekoracji, 1 […]