Składniki (1 osoba): 1 jajko,
2 kromki bułki paryskiej,
50 g sałaty rzymskiej czerwonej mini,
2 ogórki małosolne,
3 duże rzodkiewki,
2 gałązki koperku,
1 łyżeczka oliwy,
sól morska, świeży pieprz
Dressing: 1 łyżka musztardy Dijon,
1 łyżeczka płynnego miodu,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1 łyżeczka soku z cytryny,
czosnek granulowany – według uznania,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą w misce za pomocą rózgi i wkładamy do lodówki. Jajko smażymy na rozgrzanej oliwie i oprószamy solą oraz pieprzem. Kromki bułki skrapiamy oliwą i smażymy na płycie grillowej do momentu aż staną się chrupiące. Sałatę kroimy w 1-centymetrowe paski, ogórki w plasterki, rzodkiewki rozkrawamy w pół. Warzywa układamy na talerzu obok grzanek i jajka. Całość obficie skrapiamy dressingiem i obsypujemy posiekanym koperkiem.
Najnowsze komentarze