Składniki (3 osoby): 60 g suszonych podgrzybków + 3 plasterki do dekoracji,
2 ziemniaki,
1 biała cebula,
4 ząbki czosnku,
750 ml pikantnego bulionu warzywnego,
2 łyżki oliwy,
3 łyżeczki śmietanki 30%,
½ pęczka natki pietruszki,
½ pęczka świeżego tymianku + do dekoracji,
3 gałązki świeżego rozmarynu,
sól morska, świeży pieprz
Grzyby namaczamy w letniej wodzie przez 30 minut. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy odsączone grzyby, pokrojone w kostkę ziemniaki, tymianek, sól, pieprz i podsmażamy kolejne 5 minut. Z garnka wyjmujemy 3 plasterki grzybów do dekoracji. Następnie wlewamy bulion i całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę za pomocą blendera łączymy na gładką masę. Gorącą przelewamy na talerze, dodajemy śmietanę, grzyby, posiekaną natkę pietruszki oraz zioła. Oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze