KREM GRZYBOWO-ZIEMNIACZANY

Składniki (3 osoby): 60 g suszonych podgrzybków + 3 plasterki do dekoracji,
2 ziemniaki,
1 biała cebula,
4 ząbki czosnku,
750 ml pikantnego bulionu warzywnego,
2 łyżki oliwy,
3 łyżeczki śmietanki 30%,
½ pęczka natki pietruszki,
½ pęczka świeżego tymianku + do dekoracji,
3 gałązki świeżego rozmarynu,
sól morska, świeży pieprz

Grzyby namaczamy w letniej wodzie przez 30 minut. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy odsączone grzyby, pokrojone w kostkę ziemniaki, tymianek, sól, pieprz i podsmażamy kolejne 5 minut. Z garnka wyjmujemy 3 plasterki grzybów do dekoracji. Następnie wlewamy bulion i całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę za pomocą blendera łączymy na gładką masę. Gorącą przelewamy na talerze, dodajemy śmietanę, grzyby, posiekaną natkę pietruszki oraz zioła. Oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *