TORTIGLIONI Z PODGRZYBKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki (2 osoby): 150 g makaronu tortiglioni,
50 g suszonych podgrzybków,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
150 g śmietany 30%,
5 łyżek wody z namaczania grzybów,
4 łyżki startego parmezanu,
2 łyżki świeżego tymianku,
sól morska, świeży pieprz

Grzyby namaczamy w letniej wodzie przez 30 minut. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy odsączone grzyby, tymianek, sól, pieprz i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dolewamy śmietanę i czekamy aż się zredukuje (wciąż mieszając). Dodajemy odcedzony, gorący makaron i wodę, w której namaczały się grzyby oraz połowę parmezanu. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy pozostałą ilością sera i dekorujemy świeżym tymiankiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *