Składniki (10-12 osób): 800 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki,
1400 g białej kapusty,
300 g ryżu,
6 białych cebul,
1 główka czosnku,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
4 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżka oleju kokosowego,
2 pęczki świeżego koperku (60 g),
6 g suszonego koperku,
5 łyżek świeżego tymianku cytrynowego do dekoracji,
1 łyżka suszonego tymianku,
30 g słodkiej papryki,
sól morska, świeży pieprz
Sos pomidorowy: 1200 g passaty pomidorowej,
400 g pomidorów krojonych z puszki z dodatkiem bazylii,
400 g koncentratu pomidorowego,
2 łyżki przyprawy „Mediterranean”,
1 łyżka suszonego tymianku,
1 łyżeczka Pul Biber,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy w garnku, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod pokrywką. Z kapusty wykrawamy głąb i obgotowujemy ją w osolonej wodzie do miękkości liści (około 15 minut, głąbem do dołu). Następnie studzimy, obrywamy liście które kroimy w drobną kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego. Przecedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy pokrojone w kostkę cebule do momentu aż się zeszklą. Następie dodajemy mięso mielone, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę słodką, suszony tymianek i koperek. Dokładnie podsmażone i wymieszane składniki przekładamy do miski z ryżem. Dla zagęszczenia dodajemy 2 roztrzepane jajka i bułkę tartą. Wszystko razem mieszamy i dokładamy do sosu pomidorowego. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną kapustę. Danie wykładamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem i dekorujemy listkami świeżego tymianku.
Najnowsze komentarze