JAJKO ZAPIEKANE W BUŁCE Z GORGONZOLĄ I SAŁATKA Z BOTWINY

Składniki (1 osoba): 1 jajko,
1 bułka kajzerka pszenna,
40 g sera gorgonzola,
1/3 pęczka botwiny,
4 liście sałaty rzymskiej,
sól morska, świeży pieprz

Dressing: 1 czubata łyżka musztardy rosyjskiej,
1 łyżka płynnego miodu,
4 łyżki oliwy extra vergine,
sok z 1 cytryny,
czosnek granulowany – według uznania,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą w misce za pomocą rózgi i wkładamy do lodówki. Buraczki obieramy i całą botwinkę kroimy w paski. Od kajzerki odkrawamy górną część i wydrążamy środek. Do środka wkładamy część pokruszonego sera gorgonzola i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół, termoobieg) na 15-20 minut. Pod koniec pieczenia blachę wkładamy na górną półkę piekarnika. Sałatę rwiemy i układamy na talerzu wraz z botwiną. Polewamy dowolną ilością dressingu, podajemy z pozostała ilością sera i chrupiącą kajzerką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *