RATATOUILLE

Składniki (2-4 osoby): 1 zielona cukinia (415 g),
1 bakłażan (315 g),
1 czerwona, 1 zielona i 1 żółta papryka (razem 500 g),
1 puszka krojonych pomidorów (400 g),
2 białe cebule,
5 ząbków czosnku,
1 pęczek natki pietruszki (30 g),
7 łyżek oliwy extra vergine,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 łyżka suszonej bazylii,
sól morska, świeży pieprz

Bakłażana kroimy w 1-centymetrowe paski i oprószamy porządnie solą z każdej strony. Odstawiamy na bok na około 30 minut. Czekamy aż puści wodę, którą odlewamy. W ten sam sposób kroimy cukinię, papryki kroimy w paski. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy kolejno: plastry cukinii, papryki i bakłażana. W osobnym garnku podsmażamy pokrojone w kostkę cebule oraz zgniecione ząbki czosnku. Gdy się zeszklą dodajemy pomidory, przyprawy i zagotowujemy. Do garnka przekładamy resztę warzyw i dusimy 10 minut pod pokrywką, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Wykładamy na talerze jako samodzielne danie lub jako warzywny dodatek do potraw. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *