Składniki (2-4 osoby): 1 zielona cukinia (415 g),
1 bakłażan (315 g),
1 czerwona, 1 zielona i 1 żółta papryka (razem 500 g),
1 puszka krojonych pomidorów (400 g),
2 białe cebule,
5 ząbków czosnku,
1 pęczek natki pietruszki (30 g),
7 łyżek oliwy extra vergine,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 łyżka suszonej bazylii,
sól morska, świeży pieprz
Bakłażana kroimy w 1-centymetrowe paski i oprószamy porządnie solą z każdej strony. Odstawiamy na bok na około 30 minut. Czekamy aż puści wodę, którą odlewamy. W ten sam sposób kroimy cukinię, papryki kroimy w paski. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy kolejno: plastry cukinii, papryki i bakłażana. W osobnym garnku podsmażamy pokrojone w kostkę cebule oraz zgniecione ząbki czosnku. Gdy się zeszklą dodajemy pomidory, przyprawy i zagotowujemy. Do garnka przekładamy resztę warzyw i dusimy 10 minut pod pokrywką, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Wykładamy na talerze jako samodzielne danie lub jako warzywny dodatek do potraw. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Najnowsze komentarze