Składniki (1 sztuka, blat 32 cm): Ciasto: 7 g drożdży instant, 150 ml ciepłej wody, 250 g mąki pszennej, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1/2 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli morskiej Sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki, 12 kropli zielonego Tabasco, 1 łyżka oliwy extra vergine, 5 ząbków czosnku, 1 łyżka suszonego oregano, […]
Miesiąc: sierpień 2022
BURRATA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI
Składniki (4 osoby): 2 kulki sera burrata (250 g), 2 pomidory malinowe, 2 pomidory pomarańczowe, 1 garść pomidorków koktajlowych truskawkowych, 1 garść pomidorków koktajlowych mix kolorów, 1 główka czosnku, 1 czerwona cebula, 6 czarnych oliwek, 6 zielonych oliwek, 6 łyżek oliwy extra vergine, 1 łyżka suszonego cząbru, ½ łyżeczki płatków chili, sól morska, świeży pieprz […]
GRILLOWANE MACKI OŚMIORNICY NA PUREE Z PIECZONEGO KALAFIORA
Składniki (4 osoby): 12 macek ugotowanej ośmiornicy, 1 kalafior (900 g), 4 mini marchewki, 5 ząbków czosnku, 50 ml śmietany 30%, 2 łyżki oleju, 100 g masła, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka płatków chili, 1 łyżeczka kurkumy, sól morska, świeży pieprz Kalafiora rozdrabniamy na różyczki. Wraz z marchewkami wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawami, […]
SAŁATKA A’LLA GRECKA
Składniki (1-2 osoby): 1 garść sałaty batawskiej, 100 g półtłustego sera feta, 10 pomidorków koktajlowych, 7 zielonych oliwek, ½ małej białej cebuli, świeży pieprz Dressing: 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka syropu klonowego o smaku jagodowym, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka musztardy Dijon, sól morska, świeży pieprz Wszystkie składniki dressingu łączymy w misce […]
PIERŚ Z KURCZAKA W PIKANTNYM SOSIE KURKOWYM
Składniki (4 osoby): 600 g piersi z kurczaka, 300 g kurek, 1 czerwona cebula, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 pęczek koperku, 1 szklanka pikantnego bulionu warzywnego, ½ szklanki śmietanki 30%, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonej kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 2 szczypty papryki wędzonej, ½ łyżeczki płatków chili, sól morska, świeży pieprz […]
SORBET Z ARBUZA
Składniki (1000 ml): 1 kg arbuza + do podania, 2 łyżki miodu, sok z ½ cytryny, listki mięty marokańskiej Oczyszczony ze skóry i pestek miąższ arbuza łączymy z miodem i sokiem z cytryny za pomocą blendera. Wkładamy na noc do zamrażalnika. Podajemy z kawałkami świeżego arbuza i listkami mięty.
KOSTKI LODU Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I MIĘTĄ
Składniki (6 dużych kostek): 1 garść agrestu, 1/2 garści białej porzeczki, 1/2 garści czarnej porzeczki, 12 szczytów mięty pomarańczowej Do foremek do lodu wkładamy umyte owoce oraz szczyty mięty. Zalewamy wodą. Wkładamy na noc do zamrażalnika.
JAJECZNICA Z KURKAMI I SERKIEM KOZIM
Składniki (1 osoba): 2 jajka, 1 garść kurek, 1 czubiasta łyżeczka serka koziego do smarowania, 1 łyżeczka masła, ½ białej cebuli, 3 gałązki szczypiorku, sól morska, świeży pieprz Za pomocą rózgi łączymy w misce jajka, kozi serek, sól oraz pieprz. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz oczyszczone kurki. Gdy cebula się zeszkli […]
SAŁATKA Z RUKOLI Z BURAKIEM I SEREM LAZUR
Składniki (1 osoba): 1 garść rukoli, 1 średni ugotowany burak, 55 g sera Lazur, ½ garści ciemnych winogron, ½ garści jasnych winogron, 10 orzechów laskowych, 1 łyżka pestek dyni, świeży pieprz Dressing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżka oliwy extra vergine, sól morska, świeży pieprz Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą za […]
BAJGIEL ZE ŚMIETANKOWYM SERKIEM I BORÓWKAMI
Składniki (1 osoba): 1 bajgiel z ziarnami, 2 łyżki śmietankowego serka do smarowania, 2 garści borówek amerykańskich, 1 łyżka miodu, listki mięty marokańskiej Przekrojony w pół bajgiel smarujemy serkiem. Układamy na nim borówki, polewamy miodem. Dekorujemy szczytami mięty.